Dit wil je niet missen...

5 keer handig voor de baby-uitzet

Hoewel ik de baby-uitzet jaren geleden al aanschafte, is het topic baby-uitzet, sinds ik zwanger ben van ons 3e kindje, toch weer actueel geworden. Want met de komst van kleintje nummer 3 in zicht werd het weer eens hoog tijd om de uitzet eens  kritisch onder de mamaloep te nemen. Kijken wat er nog mee door kan, wat aan vervanging toe is en wat ik nou eigenlijk nog mis. Mijn ervaring is dat veel van de dingen die je op het uitzetlijstje van menig zwangerboekje, -website of babywinkeltje vindt, soms helemaal niet gebruikt, hoe leuk het ook is om allemaal aan te schaffen. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met 5 dingen die je (in mijn beleving althans) wél gebruikt.

baby-uitzet

Hydrofielluiers
Je kunt er niet genoeg van hebben. Want jeetje wat zijn die dingen handig zeg! Ik gebruikte ze overal voor. Om zoolief mee af te drogen, als spuugdoek, als extra lakentje voor over het verschoningskussen (want dat scheelt weer een wasbeurt), als extra lakentje in het ledikantje voor onder het hoofdje van de baby. Wij gebruikten hydrofielluiers zelfs om onze kleine man mee in te bakeren. En wanneer je ervoor zorgt dat je er (heul) veul in huis hebt, hoef je ook niet bang te zijn om mis te grijpen. Bovendien scheelt het je nogal wat wasbeurten, wanneer je er genoeg van in huis hebt. Dus in plaats van de 10 of 12 aanbevolen hydrofielluiers, ligt ons babykastje vol met zeker het dubbele aantal.

Desinfecterende zeep of handgel
Je kunt niet buiten, geloof me. Want je wilt het tere babyhuidje van je new borntje gewoon heel graag beschermen tegen vuil en viezigheid. Ik wel althans. Ik ben helemaal niet zo smetvrezerig van mijzelf, maar waste in de babytijd van zoonlief mijn handen wel 10 keer op een dag. De desinfecterende zeep stond bij elk kraan (en nog trouwens) en de desinfecterende handgel had ik altijd bij mij. Onderweg een verschoningsbeurt noorzakelijk? Even de handen ontsmetten en GO.

Speenkoord
Ik ben niet per definitie een fan van spenen. Hield me altijd voor het zonder te doen. Maar ik moet toegeven, ze zijn best handig. Zeker op die momenten wanneer je kleintje het op een brullen zet en je net in de wachtrij voor de kassa staat. Speentje erin en rust! Maar het vervelende van spenen is wel, ze vallen zo vaak op de grond. Ze worden zonder blikken of blozen pardoes uitgespuugd wanneer babylief het niet eens is met jouw beslissing hem of haar op deze wijze de mond te snoeren.  En dan moet je eerst weer een kraan zien te vinden waaronder je ze kunt afspoelen. Een speenkoord voorkomt dit euvel. Reuze handig en je hebt echt hele leuke. Met rammelaartjes eraan, leuke autootjes, beestjes of wat dan ook. Een absolute must wat mij betreft.

Hoezen voor verschoningskussen
Net als hydrofielluiers kun je er ook hier niet genoeg van hebben. Zeker in het geval van jongetjes (overigens heb ik geen vergelijkingsmateriaal) die het altijd net op een plassen zetten wanneer je een nieuwe luier omdoet. Fijn, nieuwe hoes voor het verschoningskussen nodig dus. Ik had netjes 2 van die hoezen in de kast liggen. Maar 2 verschoonbeurten verder heb ik vriendlief al op pad gestuurd om er nog een aantal bij te halen. Gewoon bij de HEMA, niks modieus, bijpassends of duurs dus. Je wast je namelijk een ongeluk in die dingen.

Voedingskussen
Misschien wel de beste aankoop van de baby-uitzet ooit! En niet alleen voor na de bevalling maar juist ook al ervoor. Wat een geweldig multifunctioneel ding. Tijdens de zwangerschap gebruikte ik het kussen voor mijzelf, ter ondersteuning van mijn zwangere buik. Na de bevalling ging het kussen dienst doen waarvoor het bedoeld was, voeden. Want je drukt hem onder je armen wanneer je je kleintje de fles geeft of legt hem voor je buik wanneer je voor borstvoeding gaat. Lamme armen, ho maar. Ook gebruikten wij het voedingskussen om de kleine man op te leggen wanneer hij even powernapje ging doen, bijvoorbeeld in de box. Maar ook ’s nachts bij ons in bed, tussen ons in, legde wij hem erop. Zo lag hij lekker stevig, warm en geborgen en kon hij nergens heen rollen. En kies je voor een kussen met een verwisselbare hoes dan kun je die zo nu en dan ook nog eens van een lekker fris jasje voorzien.

Dit waren mijn 5 keer meest handig voor de baby-uitzet. De dingen waar je als kersverse mama, mijn inziens, echt niet buiten kan. In het volgende blogje beschrijf ik mijn 5 keer minst noodzakelijk voor de baby-uitzet. De 5 dingen die ik nauwelijks tot nooit heb gebruikt.

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog