Dit wil je niet missen...

20 keer ik over Sinterklaas: de Sinterklaas mommy TAG

Door Marieke van mariekeblogt werd ik getagd om de Sinterklaas mommy tag in te vullen. En alhoewel de Sint officieel vandaag alweer richting Spanje afreist, komt hij vanavond nog één keer bij ons langs. Daarom besloot ik de TAG toch nog even in te vullen. 20 keer terugblikken naar één van de leukste feesten van het jaar. Lees je mee met 20 keer wat ik vind van Sinterklaas?

#1 Ga je met de kids naar een intocht?

Ieder jaar gaan we naar de dorpse intocht. Stelt niet zo bar veel voor hoor, in een kleine optocht rijdt de Sint door de straten en sluit feestelijk af bij ons gemeentehuis. Wij wonen in het centrum van het dorp, dus voor ons is het vrij makkelijk én toegankelijk. Als het in de buurt is, gaan we ook naar de landelijke intocht. In 2015 zijn we bij de landelijke intocht in Meppel geweest. Opa en oma wonen daar, dus we maakten er meteen een gezellige dag van. En leuk dat het was!

Lees ook: Sinterklaasintocht 2015: vol verwachting klopte ons hartje

#2 Schoen zetten, hoe vaak?

Vanaf dat de Goedheiligman in Nederland aankomt tot pakjesavond, elke zaterdagavond. Zo vierden wij afgelopen weekend de eerste keer Sinterklaas (wij vieren het namelijk vaker) en dat was meteen ook de laatste keer schoen zetten. Het moet immers wel leuk blijven.

#3 Zelf pepernoten bakken?

Jaaa, leuk toch? Ik ben geen keukenprinses maar pepernoten bakken kan ík zelfs. En de kids zijn altijd zo enorm trots op hun eigen pepernotenklompjes (die veelal alles behalve rond zijn, maar who cares.)

#4 Wat staat er op het verlanglijstje van je kind?

Van alles wat eigenlijk. Ik vul nog grotendeels de lijstjes in, maar wel met speelgoed en andere dingen die ze zelf graag willen of waarvan ik denk dat ze het willen. Bovendien probeer ik de lijstjes altijd te vullen met iets educatiefs (boekjes of educatieve spelletjes), iets noodzakelijks (zoals kleding of schoeisel) en iets te spelen. Wij maken gebruik van online lijstjes. Dit werkt het makkelijkst omdat we Sinterklaas meerdere keren vieren met alle opa’s en oma’s. Zo kan iedereen afstrepen wat hij of zij gekocht heeft.

#5 Versier jij je huis met Sinterklaasversiering?

Ja zeker! Ik maak een raamtekening en hang wat zelf geknutselde spullen op. Dit jaar was het vanwege alle drukte wat karig in huis. Ik had geen tijd om naast het pepernoten bakken ook nog pietjes en sinterklaasjes te knutselen. Wel maakte ik samen met zoonlief een raamtekening.

Lees ook: Pepernoten bakken op papadag

#6 Je favoriete Sinterklaaslekkernij

Pure chocolade pepernoten en marsepein. Bij dat laatste moet ik écht uitkijken. Ik vind dat namelijk zo lekker dat ik mij er letterlijk misselijk in kan eten. Ik heb dit dan ook bijna niet in huis

#7 Welke chocoladeletters koop je?

Eigenlijk geen. Meestal krijgen we elke Sinterklaas wel van iemand chocoladeletters. Sowieso van mijn werk en ook tijdens pakjesavond is er altijd een Sint bij die ons een letter geeft. Om te voorkomen dat we in 2018 nóg chocoladeletters eten, haal ik ze zelf niet.

#8 Sinterklaasfeestje zelf organiseren of bezoeken?

Om en om. Wij vieren met elke opa en oma Sinterklaas. Onze kids zijn gezegend met drie stellen opa’s en oma’s en dat betekent ook drie keer Sinterklaas vieren. We doen het ene jaar bij ons, en het jaar erop weer bij iemand anders.

#9 Welk Sinterklaasliedje wordt bij jou thuis het meest gezongen?

Piet ging uit fietsen denk ik. Maar ook de andere liedjes komen veelvuldig langs. Meestal zetten wij een afspeellijst op van Youtube. Ik moet altijd erg mijn best doen mee te zingen trouwens. Die liedjes zijn zo ver weg gezakt in mijn geheugen. Ik heb gemerkt dat ik vaak alleen nog de schuine versies ken.

#10 Schrijf je Sinterklaasgedichten?

Daar kan ik heel kort over zijn: NEE, gelukkig niet! Maar dat zal allicht komen wanneer de kinderen wat ouder zijn.

#11 Sinterklaas doet zijn inkopen het hele jaar door, vlak voor of tijdens Sinterklaas?

Dit jaar begon ik in september. Eerder durf ik niet vanwege wisselende wensen. Dat gaat bij onze beginnend kleuter namelijk razendsnel. Waar hij begin dit jaar nog idolaat was van Paw Patrol, is dat nu toch echt een stuk minder. Ook met kleding kan ik dat nog niet gokken. Beiden boys groeien té snel. In de jaren ervoor kocht ik pas alles vlak voor Sinterklaas. Het gaf mij financieel wel meer rust door het nu iets meer te spreiden.

#12 Samen met de kids een Sinterklaasknutselwerkje maken?

Als ik de tijd heb, zeker wel! Ik vind het gewoon veel te leuk om te knutselen, dus grijp iedere gelegenheid aan.

#13 Vind je cadeautjes inpakken leuk?

Mwah, eigenlijk niet echt. Ik wacht daar dan ook altijd tot het eind mee. Want hoewel ik best creatief ben, ben ik dat met cadeautjes inpakken dan weer helemaal niet.

#14 Met wie vier je pakjesavond?

Met alle opa’s en oma’s dus, zie #8.

#15 Waar kan Sinterklaas de leukste schoencadeautjes shoppen?

Bij Action, Hema, Wibra, Zeeman, Kruidvat en andere leuke gadget webshops.  Eigenlijk alles waar je maar budget kunt shoppen. Want schoencadeautjes moeten in mijn optiek niet te duur zijn.

Lees ook: Hij komt… hij komt… schoencadeautjes rond en onder €5

#16 Kijk je samen met je gezin Sinterklaas op televisie?

Om 18:00 uur stipt zit mijn kroost voor de TV voor het Sinterklaasjournaal. En ook de landelijke intocht hebben we gekeken. Al moet ik zeggen dat me dat toch wat tegen viel.

#17 Wat is de leukste herinnering aan Sinterklaas?

Oef, moeilijk. Uit mijn eigen jeugd? Misschien wel wanneer de Sint aankwam op het schippersinternaat waarop ik zat, waar hij ontvangen werd in de aula en waar alle kindjes dan bij waren. Dat was altijd een groot feest. Nu met mijn eigen kinderen, vond ik bijzonder dat mijn kleine man op schoot kroop op pakjesavond en zachtjes in mijn oor fluisterde: “mama, ik vind het zo spannend.”

#18 Het sinterklaasfeest moet een traditie blijven?

Zonder twijfel! Liefst ook één zonder discussies.

Lees ook: Zwarte Piet racisme? Ik vind van niet!

#19 Wat vind je leuker. Sinterklaas of Kerstmis?

Ik kies niet. Simpelweg omdat ik beide periodes geweldig vind. Ik ben enorm blij dat de feestmaand weer begonnen is. Ik word, ondanks het weer, enorm blij van deze gezellige tijd.

#20 Ben je blij als het 6 december is?

Eigenlijk niet. Ik vind het erg jammer dat het alweer voorbij is. Gelukkig vieren wij dit jaar op 6 december nóg een keer Sinterklaas.

Leuk hoor, dat ik toch nog even mocht terug mijmeren naar deze leuke tijd. Een spannende tijd die met kleine kinderen nóg leuker is, merk ik nu. Want wat gaan die kleintjes erin op. En wat is het leuk om mee te gaan in de fantasie van je kroost. Love it!

Omdat de Sinterklaastijd officieel nu weer voorbij is, verwacht ik niet dat je de TAG zult overnemen. Ga je dit wel doen en wil je net als ik nog één keertje terugblikken? Dan hoor ik dit uiteraard graag in de comments. Want benieuwd naar je antwoorden ben ik wél.

Wat is jouw leukste herinnering aan Sinterklaas?

 

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog

Roelove inspireert | grafisch ontwerp en persoonlijke blog