Dit wil je niet missen...

Gehoorbescherming voor kinderen, hoe belangrijk is dat?

“Huh? Wat zeg je?” Nee, het is niet onze peuter die ik hoor. Nog niet althans. Ik hoor hier mijzelf. Of eigenlijk niet, want ik hoor best slecht. Mijn gehoor is namelijk behoorlijk verpest. Al die keiharde muziek op mijn walkman en snoeiharde festivals die ik bezocht, hebben mijn gehoor er niet beter op gemaakt. Tja, en als het dan om je eigen oogappels gaat, dan wil je dat toch het liefst voorkomen.

Harde muziek klinkt gewoon beter

In de jaren 90 was een walkman, en later de discman, meer regel dan uitzondering. Ik was, zeker in mijn tienerjaren, vergroeid met mijn koptelefoon. Ik was een echte houseliefhebber en luisterde de hele g#dganse dag naar mijn favoriete DJ’s. En niet zo zachtjes ook, kan ik je vertellen. Nee, die muziek moest hard, want dan klinkt het gewoon beter.

Niet bevorderlijk voor mijn gehoor

Ook ging ik in de jaren 90, en nog wel eens, met enige regelmaat naar festivals en evenementen waar de muziek allerminst zacht stond. Het is niet bevorderlijk geweest voor mijn gehoor. Want nu ik ouder word, kan ik dat wel degelijk merken. Ik voel mij soms echt doof. “Huh?” Dat dus…

Niet bewust van het gevaar van harde muziek

Na de jaren 90 zag je op evenementen steeds vaker mensen met oordopjes in. Ik vond dat destijds maar gek. Het gaat er toch juist om dat de muziek hard staat?! Dat je jouw oren daar echter zo mee verpest, was ik mij toen niet van bewust. Afijn, er ging een tijd overheen en wat kinderen. Nu, twee zoons verder, denk ik toch steeds vaker aan het gehoor van mijn oogappels. Want zolang ik die nog kan sparen…

Kinderen steeds vaker blijvende gehoorbeschadiging

Onlangs verscheen in het nieuws dat steeds meer kinderen blijvende gehoorbeschadiging oplopen. Simpelweg omdat wij ouders het volume te hard zetten of dat de muziek op bijvoorbeeld evenementen te luid is. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van kno-artsen. KNO-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis slaat nu alarm. Want het komt steeds vaker voor dat hij zelfs peuters in zijn spreekkamer krijgt met gehoorschade.

“De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de tv worden geparkeerd, maken heel wat tere binnenoortjes kapot.”

Best een kwalijke zaak. Als ouders draag je daarvoor dus wel mooi even de verantwoordelijkheid. “Schade aan het oor merk je pas veel later. Je gaat niet alleen veel minder horen, maar het horen wordt ook moeilijker”, vertelt Jan van der Borden.

(bron: rtlnieuws.nl)

Als ik toen wist wat ik nu weet…

En dat kan ik alleen maar beamen. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik die muziek op mijn walkman misschien wel een tikkie zachter gezet. Of gewoon eens wat vaker oordopjes in gedaan naar een festival. Nu gaan we nog regelmatig naar plaatsen waar de muziek hard staat en dan nemen we ook onze kinderen mee. Denk daarbij niet alleen aan festivals, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een kermis? Als de muziek ergens hard staat… Ook bij ons in de auto staat regelmatig de muziek harder dan goed voor ons is, laat staan voor onze kinderen.

Gehoorbescherming voor kinderen

Om het gehoor van kinderen zo veel en zo lang mogelijk te beschermen, is gehoorbescherming voor kinderen dus erg belangrijk. Zeker omdat wij volwassenen, als het om geluid gaat, moeilijk kunnen bepalen wat té hard is. Ons gehoor is immers door de jaren heen (flink) achteruit gegaan. Toen ik van CoolSafety de kans kreeg om de Alpine Muffy gehoorbescherming voor kinderen te testen, werd ik dan ook meteen enthousiast.

Alpine Muffy oorkappen voor kinderen

Voor onze oudste ontvingen wij de Alpine Muffy Smile. Stoere, zwart met gele oorkappen met een vrolijke smiley er op, die 25 dB lawaai dempt. De hoofdband van de Alpine Muffy Smile is goed verstelbaar en dus erg geschikt voor groeiende kinderhoofdjes. De oorkappen bieden trouwens niet alleen gehoorbescherming. Ook om omgevingsgeluiden te minimaliseren tijdens het maken van bijvoorbeeld huiswerk is de Alpine Muffy te gebruiken.

De oorkappen worden geleverd met een handig opbergzakje en zijn dus gemakkelijk mee te nemen. Bovendien ben ik ook goed te spreken over de kwaliteit van de oorkappen. Ze ogen niet alleen duurzaam, ze voelen ook redelijk idiot (en niet onbelangrijk – peuter -) proof.

Gehoorbescherming voor kinderen, het werkt!

Zoonlief vindt de oorkappen van Alpine Muffy helemaal geweldig. Hij voelt zich dé man met zijn ‘koptelefoon’ op. En zover ik het kan beoordelen, werkt het. Hoewel onze peuter af en toe een probleem heeft met luisteren, hoort hij mij niet minder met de oorkappen op. Win-win dus. Ik blij (met mijn – harde – muziek), peuter blij met goed beschermde oortjes. In de auto, op de kermis, maar straks ook met oud & nieuw gaat bij ons de Alpine Muffy zeker mee.

Cool Safety het adres voor o.a. gehoorbescherming

Bij CoolSafety koop je de Alpine Muffy Smile al voor €17,95. En dat is natuurlijk een schijntje voor het beschermen van kleine kinderoortjes. Je kunt het als ouder immers maar één keer verpesten. Gehoorschade is namelijk blijvend en gaat nooit meer weg. CoolSafety verkoopt trouwens nog veel mee gehoorbescherming voor kinderen én ook volwassenen. Maar ook op andere vlakken van bescherming, met name gericht op arbeid, ben je bij CoolSafety aan het juiste adres.

Wat vind jij van gehoorbescherming bij kinderen? Gaat het te ver of vind je het juist goed?

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

12 reacties op dit bericht

Oei, daar zeg je me wat. Ik zie het van dichtbij hoe het is om slechthorend te zijn(aangeboren). Je kunt beter kinderen gewoon beschermen.

O, wat vervelend. Dan begrijp je inderdaad de noodzaak extra goed denk ik

Wij gaan nergens heen waar echt veel lawaai is, maar als we dat zouden doen dan zijn deze oordoppen een goede uitkomst! We hebben er dit jaar wel aan gedacht om met de kinderen naar de Nijmeegse vierdaagse feesten te gaan, maar door het geluid hebben we besloten om toch niet te gaan. Misschien toch maar deze doppen aanschaffen bedenk ik me nu

Echt wel een aanrader als je je kinderen wilt beschermen en tóch zoiets wilt gaan doen, vond ik althans

Oh joh, het verbaast me gewoon hoe weinig mensen hun kinderen zonder gehoorbescherming laten lopen. Toen we naar Walt Disney World gingen in Orlando kocht ik dus vantevoren gehoorbescherming. De muziek is daar zo waanzinnig hard!! Het probleem was alleen dat mijn zoontje de gehoorbescherming niet wilde ophouden. Ze zaten aan een band. Ik twijfelde nog heel erg welke ik het beste kon kopen. Die werkten dus niet bij hem. Ik ga daarom binnenkort andere kopen. Toen hij ze dus niet wilde ophouden, zijn we ook geen vuurwerk gaan kijken en dat soort dingen. Maar het viel me op dat ik vrijwel de enige was met gehoorbescherming voor mijn kind.

Grappig he, ik zie het dus ook amper. En ik moet eerlijk bekennen ik stond er ook nooit zo bij stil. Maar nu let ik erop en merk ik pas hoeveel overmatig harde geluiden we aan worden blootgesteld. Als ze straks 18 zijn moeten ze het zelf weten, maar zolang ik er wat over te zeggen heb… sommigen vinden het misschien wat overdreven, ik denk je kunt het maar één keer verpesten. Ik kan je trouwens deze alpine oorkappen echt aanbevelen. Voor de jongste hebben we inderdaad een met een hoofdband, maar deze, voor de leeftijd vanaf 3 jaar, zit toch een stuk beter.

Staat cool! Kan me voorstellem dat hij hij zich de man voelt met deze stoere oorkappen! Wij gaan nooit ergens heen waar zoveel lawaai is. Anders vind ik het wel een uitkomst. Tijdens oud en nieuw zou het wel handig zijn. Maar zou het niet gebruiken als we naar de kermis oid gaan .

Ik stond er eigenlijk ook nooit zo bij stil, maar als je er op gaat letten… en ik ben echt doof aan het worden joh, dan denk ik toch.. had ik maar.

Ik vind ze wel vrolijk staan en zo te zien vind jouw zoontje het best interessant!

Mega interessant 🙂

Ik ga gewoon niet ergens naar toe met ze waar het geluid zo hard is dat hun oren kunnen beschadigen. Zelf zou ik dat ook teveel herrie vinden.

Dat kan inderdaad ook, het mijden.

Geef een reactie

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Meer in Mama zin en onzin
Ik ben de moeder van drie kinderen, kijk maar

Zoals velen van jullie wel weten, ben ik de moeder van een engeltje. Onze eerstgeboren dochter die vlak na haar geboorte erg ziek bleek en...

Sluiten