Dit wil je niet missen...

“Er komt een vliegtuigje aan…” opvoeden ouwe stijl

Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Maar dat moederschap dat doet wat met je, BAM. Voor ik het wist was het eruit, en ineens voelde ik mij nét mijn moeder. Of ik daar blij mee was, weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet. Maar werken? Dat deed het wel!

Toen ik voor het eerst écht moest opvoeden

Het openbaarde zich voor het eerst bij mijn oudste. Toen hij de leeftijd van pak en beet een jaar of anderhalf had bereikt en ik hem daadwerkelijk zo nu en dan terecht moest stellen. Je moet weten: ik hou daar helemaal niet van, dat terecht stellen. Maar goed het schijnt te moeten, voor later enzo.

Ik ben niet de enige

Afijn, ook ik waag mij dus zo af en toe aan dat opvoeden. Ik flapte het er zo uit, zonder nadenken en ik herkende meteen mijn moeder erin. Nee, toch! En weet je wat zo grappig is? Ik ben niet de enige. Alle collega moeders om mij heen doen exact hetzelfde. Voelt toch meteen weer wat minder erg ofzo.

De top 5 meest ouderwetse opvoeduitspraken

Daarom vandaag een lijstje (laat ik nou gék zijn op lijstjes) met opvoedkunstjes die je aan je moeder (of je eigen opvoeding) doen denken. En die ouderwetse opvoedkunstjes? Die werken gewoon nog steeds!

#1 Ik tel tot 3

Toch nooit gedacht dat dit zou werken? Maar echt, het werkt als een tierelier. Soms geef ik zoonlief nog wat extra speling en plak ik ‘2 en een half’ en ‘2 en driekwart’ er nog tussen. Maar meestal is dit niet eens nodig. Ik ben vaak nog niet eens bij 2 of ik heb al voor elkaar wat ik voor ogen had.

#2 Er komt een vliegtuigje aan

(Of bootje in mijn geval, je bent een schipperskind of je bent het niet.) Wanneer de koekepeer (weer) eens niet zijn groente wil eten. Dat vliegtuigje, treintje, bootje, helikoptertje, of beter nog ALLEMAAL, werken subliem. Mondje open en er wordt zelfs gevraagd om nog meer voertuigen.

#3 Naam van je kind volledig uitspreken wanneer je écht boos bent

Dat doe ik zooo vaak. Ik ben nogal eens (soort van ) boos op mijn peuter namelijk. Het schijnt de leeftijd te zijn. Zijn naam, volledig met 2e én achternaam scandeert dan ook met enige regelmaat door de kamer hier. En het werkt. Meneer weet meteen dat het écht menens is. Herkenbaar? 

#4 Op je billen blijven zitten

Duh, waar anders op? Ik hoor het mijn eigen ouders (bij wijze van spreke) nog zeggen. Want kleine kinderen hebben een broertje dood aan stilzitten, überhaupt aan zitten als je het mij vraagt. Vooral aan tafel moet er klaarblijkelijk altijd op een stoel gestaan worden. Hoe vaak wij dan ook wel niet zeggen: “op je billen (blijven) zitten.” 

#5 Ik ben geen uithangbord

Tuurlijk niet! Toch speel ik nogal eens voor uithangbord kan ik vertellen. Ook weer zo’n uitspraak die mij meteen weer terugbrengt naar mijn eigen kindertijd. 
Maak jij je ook schuldig aan het doen van bovenstaande uitspraken die jij als kind vast ook met enige regelmaat voorbij hebt horen komen? En heb jij nog (ouderwetse) opvoedkundige uitspraken aan dit lijstje toe te voegen? Ik hoor ze graag.

25 reacties op dit bericht

Jaaa dat tellen werkt hier ook als een malle! Alsof er ik-weet-niet-wat gebeurt als ik bij 3 aan zou komen haha.

Oh damn, ik ben écht ouderwets…

Dat tellen werkt hier ook goed (meestal). Daar komt een helicopter aan (oid) werkt hier niet. Meneer eet gewoon niet als hij niet wil. Voor de rest zijn de uitspraken (nog) niet uitgesproken hier maar zullen vast komen binnenkort 😉

Haha, maak je borst maar nat, ze gaan vast komen 🙂

Hier niet alleen een vliegtuigje! De fiets van mama en papa, broer en zus, de auto, het vliegtuig….
Ik was een super slechte eter! Ik heb hele garages in mijn ‘garage’ gekregen!

haha, hele garages. Ik ook hoor, mijn vader riep altijd ‘ik haal de trechter op’, geen idee wat dat betekende toen, maar ik at wel meteen mn bord leeg.

haha, vak genoeg denk ik ‘ ik hoor mijn moeder’, maar dan ben ik het toch echt zelf hoor. vooral het’ ‘ik tel tot drie’.

erg he, de geschiedenis herhaalt zich 🙂

Haha herkenbaar. Niet omdat ik zelf kinderen heb, maar toen ik zelf kind was waren deze uitspraken er al. Ik had vroeger een juf op school die altijd zei dat je op je krentenbol moest blijven zitten i.p.v. op je billen 😀

Krentenbol, hilarisch!

Hier voornamelijk het op de billen zitten…Manlief probeert nog wel eens te tellen, maar aangezien peuterlief zo vlug als water is kunnen we daar niet teveel risico’s meenemen haha!

haha, och hemel, op zich wel herkenbaar Gera. Onze peuter is ook vrij vlot, Toch werkt het hier nog wel, ik zeg bewust nog… want er komt een tijd dat dit gaat veranderen vrees ik.

Alle eerste vier herkenbaar.. Alleen bij de laatste zeg ík: ik ben geen pakezel! Leuk he, dat feest der herkenning?! X

Och ja, die pakezel. Zou er ook zo tussen kunnen staan.

Ik tel tot 3 helpt hier ook. De volledige naam zeggen heb ik nog niet gedaan. Mijn zoons naam bestaat uit 2 letters. Is toch anders? En ik moet wel erg woedend zijn voordat ik pas zijn 2e en 3e naam er in gooi 🙂

Haha, 2 letters zet misschien niet echt zoden aan de dijk. De namen van onze oudste zoon bestaat ook uit slechts 1 lettergreep. Vandaar even wat extra bijgezet door de 2e en achternaam.

Haha herkenbaar! Vooral de tot 3 tel fase hebben we nu..

Goed he, het verbaasd me nog steeds dat het werkt.

Ja, ik ben geen uithangbord zeg ik ook geregeld. En laatst betrapte ik mezelf op: ‘Het is hier geen hotel!’

Oh ja, die is ook goed ja. Ook weer een brok herkenning…ai 🙂

Wat ontzettend herkenbaar, vooral het tellen en op de billen zitten! Wat ik ook vaak doe is mijn dochter een keuze geven tussen twee dingen waarmee ze toch doet wat ik wil: klim je zelf de trap op/auto in/onder de dekens of moet ik je tillen? Hoe dan ook is de uitkomst wat ik wil

Heel slim idd. Ik zou dat meer moeten doen, keuzes bieden. In de haast vergeet ik het vaak. Ik denk dat keuzes bieden zeker werkt, dan hebben ze het gevoel dat ze het heft in eigen handen mochten nemen. Krijg je vast meer mee gedaan.

Ja heel herkenbaar! Die van, Ik tel tot drie, gebruik ik momenteel ook regelmatig. En ook zeg ik vaak: je weet het hè?! En dan hoor ik net mijn moeder, oei

‘Je weet het he’, leuk… of wat dacht je van ‘denk erom he’, daar betrap ik mij nu ook steeds vaker op.

Geef een reactie

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Roelove's mamablog én grafisch ontwerp

Meer in Mama zin en onzin
dino-kdv-traktatie
Dino traktatie voor het KDV

Dino's is wat bij ons thuis de klok slaat. Dat meneer een zwak voor deze prehistorische reuzen heeft ontwikkeld is een understatement. Al ver voor...

Sluiten